Orosz kapcsolatok

Volt egy ötlet az oroszok kiszorítására a paksi bővítésből, de elbukott Orbánon

Még tavaly merült fel kormányzati körökben, hogy a franciákkal kezdjenek építeni egy harmadik erőművet, ami az oroszok által épített Paks II. elsorvadását is eredményezhette volna. A Direkt36 új részleteket tudott meg az Orbán-kormány nukleáris ügyekben folytatott nagyhatalmi játszmáiról.

1% – Támogasd a független újságírást!

Idén is közösen fogadja a személyi jövedelemadó (szja) 1%-át a Direkt36 és a Független Médiaközpontot működtető Független Újságírók Alapítványa! Támogass minket adód 1%-ával! Hogyan tudod felajánlani nekünk az 1%-ot? Az szja-bevallás benyújtásának határideje 2024. május 21-e; a NAV által elkészített bevallás-tervezeteket március 15-étől lehet megnézni és jóváhagyni. Az 1%-ról rendelkezhetsz akkor, amikor a bevallást beadod, de akár a bevallástól függetlenül […]
Direkt36

Bizalmas iratok leplezik le, hogy Orbánék titokban finanszírozták az egyik legnagyobb európai tévécsatorna megvásárlását

Két éve vette meg egy jó magyar kormányzati kapcsolatokkal rendelkező portugál üzletember az Euronews nevű tévécsatornát. A Direkt36 egy francia és egy portugál újsággal közösen kiderítette, hogy a pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. A kiszivárgott belső anyagok szerint politikai céljai is voltak a befektetésnek.
Elnyelt EU-pénzek

Kolbász helyett kétmillió forintot kért a kormánytisztviselő – itt a vádirat a minisztériumokig érő uniós pénzlopásról

A Direkt36-hoz is eljutott a vádirat, amely EU-s pályázatokat érintő csalássorozatot tár fel. A dokumentum szerint egy a Nemzetgazdasági Minisztériumban majd jogutódjában, a Pénzügyminisztériumban dolgozó referens, K. Tamás és bűntársai az évek során több tucatnyi embert átfogó korrupciós hálózatot épített fel. Az ügyészség szerint a csalások egy részében érintett a Palkovics László köréhez tartozó Barta-Eke Gyula és egy korábbi helyettes államtitkár, Karsai Tamás is.
MCC

Kiszivárogtak az MCC luxusköltései a 100 milliós téli tábortól a kirívóan drága fogadásokig

Míg más szakkollégiumok rendezvényeire a diákok kenik a szendvicset, az adófizetői pénzzel elárasztott Mathias Corvinus Collegiumban hatalmas összegeket költenek bulikra és eseményekre, külföldi szállodákra és a kormánnyal szimpatizáló nemzetközi vendégek fogadására. A Direkt36 belsős információk alapján mutatja be az MCC luxusköltéseit.
Podcast

Hogyan csaltak az EU-pályázatokkal a kiszivárgott vádirat szerint? – Direkt36-podcast

A Direkt36-hoz eljutott egy vádirat, amely szerint egy a Nemzetgazdasági Minisztériumban majd jogutódjában, a Pénzügyminisztériumban dolgozó referens és bűntársai az évek során több tucatnyi embert átfogó korrupciós hálózatot építettek fel egy EU-s pályázatokat érintő csalássorozatban, amelyben kenőpénzért cserébe segítettek cégeknek EU-s pénzeket elnyerni. A hálózat működéséről Szabó Andrással és Galavits Patrikkal, a cikk szerzőivel beszélgetett Gólya Ágnes a Direkt36 e heti műsorában a Tilos Rádión.
Kegyelmi ügy

Orbán, Júdás és a meleglobbi – így próbálja menteni magát Balog Zoltán

A kegyelmi botrány megrengette Balog Zoltán pozícióját a református egyházon belül, de az utóbbi hetekben sikerült stabilizálnia a helyzetét. A Direkt36 információi szerint ebben szerepet játszott, hogy a püspöknek sikerült elhitetnie, az egész egyház áll támadás alatt, és arról is biztosított mindenkit, hogy állítása szerint Orbán Viktor rábízta ennek az ügynek a kezelését.
Kegyelmi ügy

„Hiába próbálták blokkolni” – Így kezelték Orbánék a színfalak mögött a kegyelmi botrányt

Rogánék először bíztak abban, hogy megúszható az ügy, de a felmérések kijózanították őket. Varga Judit még két nappal a lemondása előtt sem adta jelét annak, hogy veszélyben érezné a karrierjét. A Sándor-palota Balog Zoltánra mutogatott, de Orbánnak ez kevés volt. A Direkt36 új részleteket derített ki a kegyelmi botrány belső kormányzati történéseiről.
Kegyelmi ügy

Fideszes körökben Balog Zoltán püspököt, korábbi minisztert sejtik a Novák bukását hozó kegyelmi döntés mögött

A Direkt36 és a Telex több egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a megbukott államfőhöz régóta közel álló, a református egyházat vezető Balog fontos szerepet játszott a kegyelmi ügyben. Balog állítólag azzal magyarázta ezt később, hogy az egyháza vezetésében voltak támogatói a kérvénynek.
A propaganda titkai

Orbánék sokmilliónyi online hirdetéssel árasztották el Közép-Európát az őszi választási szezonban

Bár a magyar kormány a saját szuverenitására nagyon kényes, közben komoly hirdetési kampányokat folytatott többek között Szlovákiában és Lengyelországban.
Orosz kapcsolatok

Zárt ajtók mögött Orbán valami nagyon mást hozott fel Ukrajna EU-csatlakozása ellen

A Direkt36 információi szerint a miniszterelnök tavaly tavasszal egy zárt körű parlamenti tanácskozáson arról beszélt, hogy az ukrán csatlakozással túlságosan megerősödne a térségben az amerikai befolyás. Azt is mondta, hogy erre figyelmeztette Emmanuel Macron francia elnököt, de ő nem teljesen értette Orbán számításait.
Direkt36
Fotó: Cnarr-Tchad / Facebook ; Illusztráció: Telex

Hiába álcázta magát Orbán Gáspár, így is lelepleződött titkos afrikai küldetése

A miniszterelnök fia már-már komikus módon igyekezett elrejteni, hogy részese a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésének. A kormány is titkolózott, de amikor rájöttek, hogy a Direkt36 és a Le Monde francia lap bizonyítékokat szerzett Orbán Gáspár részvételéről a csádi projektben, gyorsan nyilvánosságra hozták azt. Itt van a lelepleződés története.
Podcast

Luxus téli tábor, catering csigával és croissant-nal, milliárdos szerződés Balásy Gyulával: mikre költ az MCC?

Csak cateringre milliókat költ el egy-egy rendezvényén a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium, miközben vannak szakkollégiumok, ahol a hallgatók maguk készítik a szendvicseket a vendégeknek, és jelentős pénzt költenek külföldi előadókra, magyar hírességekre, pár napos külföldi utakra pedig akár több milliós költőpénzt biztosítanak az oktatóiknak. Gólya Ágnes és Schneider Balázs cikke derített fényt az MCC luxusköltéseire. Velük, és a Telexen tavaly a Fidesz-közeli intézményről cikksorozatot író Weiler Vilmossal beszélgettünk a Tiloson.
Podcast

Mit kezd a sajtó a Magyar Péter-jelenséggel?

Mennyire gondolkodik másképp egy tényfeltáró központ és egy napi hírekkel is foglalkozó lap szerkesztője a sajtó szerepéről és felelősségéről egy olyan időszakban, amikor fajsúlyos események sorozata rázza meg a közéletet? Legújabb podcastünkben Plankó Gergővel, a 444 főszerkesztő-helyettesével és videós tartalomgyártójával és Pethő Andrással, a Direkt36 társalapító szerkesztőjével beszélgetett Marton Kamilla, a Direkt36 újságírója.
Direkt36

Szerkesztőségek kiállása a megtámadott Átlátszó mellett

A nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvényre hivatkozva indult propagandisztikus támadás az Átlátszó ellen épp a sajtószabadság ünnepéhez közeledve.
Direkt36
Credit: James O'Brien/OCCRP

Kirgiz újságírók az állami vezetők súlyos ügyeit tárták fel, a vezetés bezáratta őket

A közép-ázsiai országok között korábban a "demokrácia szigeteként" ismert Kirgizisztánban a 2020-as forradalom után hatalomra került elnök kormánya 2024 elején letartóztatott és őrizetbe vett 11 újságírót, a Temirov Live nevű médium munkatársait. A videós oknyomozással foglalkozó Youtube csatorna korábban több súlyos, vezető tisztségviselőket is érintő korrupciós ügyet tárt fel.
Direkt36

„Lehetsz kezdő is, mindenben segítek” – tele az internet szexmunkásokat toborzó magyar hirdetésekkel, de a hatóságok szerint nincs velük gond

Bár a prostitúció elősegítése elvileg bűncselekmény, a magyar hatóságok szerint nincs semmi gond azzal, hogy nyíltan hirdetik a külföldi szexmunkát magyar nőknek. A Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt keretében nézett a szexmunkás hirdetések mögé.
Kórházi fertőzések

Vannak kórházak, ahol évek óta változatlanul súlyos a kórházi fertőzési helyzet. Mégsem történik velük semmi

Soha nem lehetetett még annyira mélyen belelátni a magyar egészségügy legijesztőbb bugyraiba, mint most. A Direkt36 megszerezte a kórházi fertőzések legfrissebb, 2017-2022 közötti időszakának adatait.
Direkt36

Másodszor díjazták idén kollégánkat, Wirth Zsuzsanna kapta a Szente László-díjat

A díjat a 2022-ben elhunyt Szente László újságíró emlékére alapította két egykori kollégája, Rangos Katalin és Friderikusz Sándor.
Kórházi fertőzések

Szörnyű fertőzésekben halnak meg kórházi betegek ezrei. A kormány segítség helyett azon dolgozik, hogy eltitkolja ezt

Évről évre több súlyos, akár halált is okozó kórházi fertőzésről számolnak be a kórházak, de a valóságban még ennél is rosszabb a helyzet. A kormány és a hatóságok megpróbálják a szőnyeg alá söpörni a problémát, de a Direkt36-nak sikerült kiderítenie eddig eltitkolt részleteket. Közzéteszünk egy olyan összehasonlítást is, amelyből kiderül, hogy az egyes kórházak hogyan teljesítenek egymáshoz képest a kórházi fertőzések kezelésében. Ezek a Semmelweis Projekt legfontosabb részletei.
Direkt36

A „Szuverenitásvédelmi Hivatal” kártékony és jogállamellenes, mégsem félemlítheti meg a független médiát

A „szuverenitásvédelmi” törvény betűje szerint ugyan nem a médiacégek működését szabályozza, mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot. A célja a demokratikus vita ellehetetlenítése, ezért alapjaiban elvetendő.
Kórházi fertőzések

A Belügyminisztérium szerint nincs nagy baj a kórházi fertőzésekkel. Egy belső dokumentum szerint azonban tudják, hogy súlyos a helyzet

A Direkt36 birtokába került egy belügyminisztériumi irat, amely szerint az egészségügyi hatóságok tisztában vannak azzal, hogy súlyos gondot okoznak a kórházi fertőzések. Pintér Sándor is foglalkozik az üggyel, és javaslatcsomag készült a helyzet javítására, de a kiszivárgott irat szerint egyelőre kevés pénzt áldoznának rá.